Viisikymppinen kokeile jotain uutta - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Viisikymppinen - kokeile jotain uutta! Se kannattaa!

15.05.2017

Mietin viime vuonna, mitä uutta kokeilisin juhlavuotena 2017. Suomi täyttää sata vuotta ja itsekin juhlin pyöreitä. Paljonkin ideoita tuli mieleen. Yksi niistä toteutui huhti-toukokuun vaihteessa.

Päätin kokeilla litkaamista. Appiukko lahjoitti vavan. Kaverilta sain kirpputorilta hankitun Abu-merkkisen umpikelan. Kalastusliikkeessä vaihdettiin vanha siima uuteen ja samalla ostin litkan. Kustannukset olivat noin 15 euroa. Litkaaminen ei vaadi kalastuslupaa tai -korttia Helsingissä, koska toiminta lasketaan onkimiseksi.

Facebookin kautta sovittiin vanhan luokkakaverin siskon ja hänen miehensä kanssa treffit Helsingin Kaapelitehtaan rantaan. Siellä sitten yhdessä ongittiin silakoita. Niitähän tuli kilosta kahteen parin tunnin aikana. Sain neuvoja ja vinkkejä. Kotiin päästyäni perkasin kalat ja laitoin pakastimeen sekä paistoin tuoreeltaan. Seuraava kalaretki suuntautui Kuusisaareen. Näin pyörämatkani lyheni.

Nyt kausi on ohitse. Silakat ovat käyneet kutemassa eivätkä käy enää litkaan kiinni. On odotettava syksyä, jolloin silakat saapuvat jälleen rantavesiin.

Olen tyytyväinen, että lähdin kokeilemaan litkaamista. Vaikeinta oli aloittaminen. Kun tuon vaiheen oli ohittanut, loppu sujui kuin itsestään.

Näin uuden harrastuksen aloittamisessa yhtäläisyyksiä aikuiskoulutukseen. On uskallettava siirtyä kohti uutta. Aikuisen siinä kuin nuorenkin on muistettava, että tieto ja taito vaatii ponnistelua ja harjoittelua. On keskityttävä tekemiseen ja oltava itse aktiivinen tiedon hankkija. Pieniä vastoinkäymisiä ei kannata jäädä suremaan, vaan niistä kannattaa ottaa opiksi. Lopulta on mahdollista saavuttaa kiitos tehdystä työstä. Uuden opettelu on palkitsevaa ja usein vasta myöhemmin huomaa muuttuneensa. 

Aikuinen opiskelija saattaa pohtia, voiko uudella alalla selvitä ja mitä muut ajattelevat alanvaihdosta. Rannassa ongen kanssa litkatessani huomasin vierelläni paljon muita kalastajia. He keskittyivät omaan tekemiseensä ja antoivat minulle metrin verran tilaa, jotta minäkin pääsin yrittämään. Niin myös aikuiskoulutuksessa kannattaa jättää muihin vertaaminen  pois ja miettiä omaa ammatillista kehittymistä.

Sakari Castrén
toimii Edupolissa tietotekniikan kouluttajana