Ravintola-ala nousussa Porvoossa – uusia joukkuepelaajia kaivataan - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Ravintola-ala nousussa Porvoossa – uusia, osaavia joukkuepelaajia kaivataan

15.02.2018

Niko Lehto on lähdössä luotsaamaan Suomen kokkimaajoukkuetta kapteenin roolissa maailmanmestaruuskilpailuihin. Kokkimaajoukkue edustaa Suomea myös mm. neljän vuoden välein järjestettävissä kokkien olympialaisissa. Niko opiskeli Edupolissa kokiksi ja työskentelee nyt keittiömestarina Bistro Sinnessä. Ruoanlaitto on aina kiinnostanut Nikoa ja esimerkiksi pienempänä saattoi olla kova makean himo, mutta äiti ei suostunut usein ostamaan karkkia, joten Niko ratkaisi asian leipomalla. Pihalla kasvoi marjoja ja lisäksi mummon kanssa sienimetsät tuli tutuiksi. Käsilllä tekeminen ja oman luovuuden käyttäminen työssä on Nikolle tärkeää. Niko ja yksi hänen mentoreistaan, Edupolin opettaja Yrjö Mensola kertovat ravintola-alan tilanteesta paikallisesti.

Pelisilmää opetuksessa

Yrjö Mensola on toiminut pitkään ansioituneesti ravintola-alan opettajana Edupolissa. ”Muistan Nikon hyvin tiedonjanoisena ja oma-aloitteisena oppilaana. Ala on joukkuelaji ja uusia hyviä pelaajia tarvitaan. Myös opetuksessa pitää olla tietynlaista pelisilmää, jotta joukkue saadaan puhaltamaan yhteen hiileen, ” kertoo Yrjö. ”Tärkein oppi Edupolissa oli luonnollisesti perusasioiden oppiminen ja niiden opiskelussa nimenomaan toistaminen, jotta homma todella opitaan. Suunnitelmallisuuden kehittyminen nousee toiseksi tärkeäksi opituksi arvoksi," Niko ynnää. Opintojen aikana Niko osallistui kansainväliseen alan kilpailuun Edupolin edustajana Puolassa, johon osallistui Saksa, Tanska, Portugali ja Suomesta Edupolin joukkue voittajana. Kilpailu toi Nikolle tarvittavaa itseluottamusta ja arvokasta kokemusta. Yhdessä koetut onnistumiset antavat eväitä yksilölle. ”Yksin alalla ei pärjää!”, tulee miesten suusta melkein yhtä aikaa.   

Harjoittelupaikasta työpaikaksi

Niko toimii parhaillaan keittiömestarina Bistro Sinnessä, joka on menestynyt porvoolainen ravintola. Sinnen omistaa Kai Kallio, joka on myös aikanaan opiskellut Edupolissa alalle. Sinnen arvoja on tarjota puhdasta ja sielukasta ruokaa. Nikolle ovet Sinneen avautuivat jo Edupolissa opiskelun aikana, kun Yrjö suositteli Nikoa ravintolaan harjoittelemaan. ”Usein harjoittelupaikasta poikii työpaikka, mutta vähintään niillä on suuri arvo ensimmäistä työpaikkaa haettaessa ravintola-alalla," kertoo Niko.

Porvoossa ravintoloilla hyvää yhteistyötä

Syy siihen, että Porvoo on noussut lähiaikoina ruokakaupunkina on menestyvät ravintolat ja niiden keskinäinen, hyvä yhteistyö ja luonnollisesti tervehenkinen kilpailukin. Lisäksi tehdään yhteistyötä tiiviisti myös tuottajien kanssa. ”Porvoo on lähiruokakaupunki. Parissa vuodessa tilanne on kehittynyt paljon ja nykyään tuottajat tulevat jopa tarjoamaan tuotteitaan ravintoloihin. Lähituottajat kuuntelevat ravintoloita ja toisinpäin. Yhteistyön tärkeyttä ei voi alleviivata liikaa –  sen on oltava pitkäjänteistä ja on loppujen lopuksi kannattavaa koko kaupungille. Näkisin, että Porvoo tulee edelleen nousemaan ruokakaupunkina ja se piristää myös muita osa-alueita mm. matkailua", Niko pohtii.

Rohkeasti alalle

Alalle kaivataan uusia osaajia ja joukkuepelaajia. ”Kukaan ei oleta, että opiskelija harjoitteluun tullessaan osaa jo valmiiksi. Alalla opitaan tekemällä ja asioiden oppiminen vaatii toistoja”, kertoo Niko kokemuksesta. ”Alalla pärjää loistavasti hyvällä asenteella!” kiteyttää Yrjö. Yhteishaku peruskoulun päättävillä alkaa 20.2., jossa Edupoliin voi hakea opiskelemaan ruoka-alalle kokiksi tai leipuri-kondiittoriksi.

Lue lisää nuorten koulutuksista:

Kokki tai Leipuri-kondiittori.

Lue lisää aikuisten catering-alan koulutuksista.