Opi ahkerasti - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Opiskele ahkerasti

06.10.2016

Miksi opiskella Edupolissa?  Minun mielestäni tämä on tosi hyvä opiskelupaikka, jossa saat enemmän tietoa suomen kielestä, Suomessa asumisesta ja Suomen kulttuurista.

Täällä on tosi ahkerat ja ystävälliset opettajat, joilta voit aina pyytää apua ja saada paljon erilaista infoa.  Jos tarvitset apua, kun olet tullut Suomeen etkä osaa vielä puhua kovin hyvin suomea esimerkiksi Kelassa, sosiaali- tai terveysasemalla jne. Tai kun posti tuo ensimmäiset viranomaiskirjeet kotiin etkä ymmärrä niistä mitään.

Opettaja on mentorisi

Kun olet pääsyt opiskelemaan Edupolin kotoutumiskoulutukseen, aloita siitä, että tulet joka päivä kouluun ja opiskelet ahkerasti. Kuuntele paljon opettajaa. Kunnioita häntä. Hän on sinun mentorisi, sinun tuki. Jos hän huomaa, että olet tällä vain viettämässä aikaa, se ei ole hyvä sinulle eikä ryhmälle ja opettajakin on pettynyt.

Puhu paljon

Koulupäivinä tee niin, että puhu paljon suomea, se on tärkeää ja auttaa sinua. Se helpotta sinun opiskelua ja arkea, sillä alat nopeasti käyttämään suomea arkipäivän asiointitilanteissa.  Opettajat eivät myöskään pidä siitä, että heidän työtään ei arvosteta puhumalla tauolla oman maan kieltä tai muuta kieltä.

Ole hyvä ja kunnioita opettajien lisäksi myös tätä paikkaa, jossa sinä opiskelet.  Myös siivoja on työntekijä täällä ja hänenkin työtä on arvostettava. Älä toimi niin, että toiset ihmiset täällä eivät halua istua tai kävellä, koska kaikki on likaista.

Opi koulupäivän jälkeen

Ja koulun jälkeen, ole hyvä ja opi. Opi ahkerasti. Kun menet kauppaan etkä osaa puhua paljon, älä huoli, suomalaiset huomaavat, että sinä et puhu suomea hyvin ja he auttavat sinua tosi paljon. He puhuvat sitten rauhallisesti eivätkä käytä paljon puhekieltä. Kotona katso paljon televisiota ja kuuntele radiota suomeksi. Tämä kaikki helpotta myös sinun opiskelua ja seuraavana päivänä koulussa ymmärrät enemmän.

Minua nämä asiat ovat auttaneet paljon. Toivottavasti nämä vinkit voivat auttaa sinuakin.

Kaisa
on 40-vuotias virolainen opiskelija, joka on muuttanut Suomeen kolme vuotta sitten.

Susanne Gerstler
toimii Edupolissa suomen kielen kouluttajana ja hän ohjaa opiskelijoidensa blogikirjoittamista.