Muodin merkonomin opintomatka Kööpenhaminaan - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Muodin merkonomin opintomatka Kööpenhaminaan

12.04.2018

Tuuli Testa opiskelee merkonomiksi muodin opinnoilla Edupolissa. Tässä Tuulin kertomaa opintomatkastaan Kööpenhaminaan.

Kansainväliset Kööpenhaminan muotimessut CIFF (Copenhagen International Fashion Fair), järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Liikkeissä tällä hetkellä näkyvät kevät vaatteet ja kengät on hankittu jo viime syksynä, ja ensi syksy/talven tuotteet hankittiin nyt alkuvuoden messuilta.

Minulla oli ainutlaatuinen mahdollisuus lähteä opintomatkalle tutustumaan Kööpenhaminassa järjestettäviin muodin messuihin ja samalla tutustua tuleviin trendeihin niin messuilla kuin katukuvassa.

CIFF - Copenhagen International Fashion Fair

Ciff järjestetään Kööpenhaminan muotimessujen yhteydessä ja on yksi Euroopan suurimmista ja arvostetuimmista messuista muodin alalla. Messut ovat järjestetty vuodesta 1993 lähtien ja ovat kasvaneet joka vuosi. Messuilla esitellään tulevien sesonkien muodit niin vaate, asuste ja kenkä linjalla. Messuilla järjestetään paljon muotinäytöksiä, joissa pääsee tutustumaan helposti merkkien koko mallistoon. Messut tuovat joka vuosi yhteen n. 2000 eri yritystä eripuolilta maailmaa. Suuri osa messujen brändeistä on skandinaavisia.

Muotimessut ovat alan yrityksille edelleen tärkein näyteikkuna kansainvälistymiseen ja uusien sisäänostajien löytämiseen. Jokainen yritys on vuokrannut messuilta alueen omalle brändilleen ja tehnyt siitä brändin kuvaan ja imagoon sopivan. Oli yritys suuri tai pieni, oli mielikuvitusta käytetty hyvin esillepanoissa ja messutilojen ”stailaamisessa”.

Messut ovat auki kaikelle yleisölle, olit sitten hakemassa uutta inspiraatiota tyyliisi tai tekemässä ostoja liikkeeseesi. Messut ovat myös ilmaiset kaikille.

Opintomatkan kohde

Opintomatkan kohteen sain itse valita, se oli liityttävä opiskelemaani tutkintoon. Valitsi matkakohteeksi Tanskan Kööpenhaminassa järjestettävät CIFF messut, koska olin kuullut niistä niin paljon hyvää. Odotuksen siis messuista olivat suuret ja jokainen odotukseni täyttyi.

Opintomatkalle päädyin lähtemään yksi, koska kukaan muu luokaltani ei halunnut lähteä. Tämä osoittautui minun onnekseni, koska messuilla yksin ollessa oli pakko tutustua uusiin ihmisiin, jos ei halunnut koko messuja olla hiljaa omien ajatusten kanssa. Tällä alalla, kuten monilla muillakin aloilla, on tärkeää kontaktien luominen ja messuilla on mitä parhain mahdollisuus tehdä uusia kontakteja.

Matka alkaa

Koska opintomatkan kesto on lyhyt vain muutama päivä, halusin saada siitä mahdollisimman paljon irti. Siispä olin varannut itselleni aamulennon Kööpenhaminaan, jotta saisin heti ensimmäisestä päivästä kaiken irti. Saapuessani Helsinki-Vantaan lentokentälle aamuvarhaisella oli jännittävää nähdä, kuinka lentokenttä oli täyttynyt tyylikkäistä ihmisistä. Minulle heräsi heti ajatus, että onkohan moni heistä matkalla Kööpenhaminaan, ja näin oli. Lento jolla lensin, oli täynnä muoti alan ihmisiä ja muutama tuttu naamakin oli iloisena yllätyksenä samalla lennolla kanssani. Heti koneessa oli mahdollisuus päästä tutustumaan saman alan ihmisiin, ja juttelemaan tulevista messuista ja niiden sisällöstä.

Koneen laskeuduttua päätin suunnata ensin hotellilleni, jotta voisin jättää matkalaukkuni huoneeseen ja saisin samalla käsityksen vähän, miten liikkua julkisilla uudessa kaupungissa. Yllätyksekseni metro vei minut suoraan Kööpenhaminan lentokentältä keskustaan alle 20 minuutissa ja metroasemalta oli pieni kävely hotellilleni. Olin valinnut edullisen hotellin trendikkäältä Nørrebro alueelta. Nørrebro alueesta olin lukenut ennen hotellin varausta ja se kuulosti juuri oikealta alueelta varata hotelli. Alue oli nimittäin pulloillaan rakastamiani vintage vaateliikkeitä ja trendikkäitä pikku kahviloita.

Hotellilla käytyäni lähdin suunnistamaan Bella centeriin, jossa Ciff messut järjestetään. Messuille pääseminen metrolla oli todella helppoa, metropysäkki oli messujen vieressä.

Messuilla

Messujen sisääntulo oli todella näyttävä ja taiteellinen. Kuljettuani sokkeloisen sisääntulon läpi, avautui suuri messuhalli. Messualue oli jaettu eri osiin merkkien tyylien mukaan. Myös lastenvaatteille ja kengille oli omat alueensa. Tämä helpotti paljon merkkien löytämistä ja ostajille varmasti helpompaa, kun saman tyyliset merkit olivat koottu samalle alueelle. Omaksi suosikki alueeksi messuilla nousi LAB, jossa oli paljon pienien suunnittelijoiden mallistoja esillä. Urban alueelta löytyi paljon tuttuja merkkejä ja myös varmasti kaikki kaupallisimmat merkit. Tämä alue olikin mielestäni kaikista kiireisin. Tältä alueelta löysin myös tutun suomalaisen merkin, Formal Friday.

Kierreltyäni monta tutia messuilla oli aika pysähtyä ja haukata jotain syötävää. Ruoka tarjonta messuilla oli yhtä trendikästä kuin vaatteetkin. Kävin läpi mielessäni, mitkä merkit olivat kiinnostaneet minua eniten ja mihin halusin palata katsomaan tuotteita tarkemmin. Näin varmasti moni ostaja joka on tullut etsimään uusia merkkejä tekisi, etsisi ensi mikä inspiroi ja palaisi siihen. Tietenkin taustatyötä ennen messuja on tehtävä, koska monet merkit ovat niin haluttuja ja ostoihin on etukäteen varattava aika yritykseltä.

Revolver messut

Pääsin muutaman uuden Ciff messuilla tapaamani tuttavuuden kautta käymään myös Revolver messuilla, jotka järjestettiin samaan aikaan kuin Ciff messut. Revolver messut olivat kaupungin toisella laidalla enemmän keskustan tuntumassa järjestettävät muodin messut. Messut on järjestetty vuodesta 2014 lähtien. Messut olivat kooltaan paljon pienemmät kuin Ciff messut, mutta toimivat samanlaisella konseptilla kuin Ciff messut.

 Oli kiinnostavaa päästä messuille koska siellä oli yksi lempi merkkieni Samsøe & Samsøe uusin mallisto esillä. Pääsin tutustumaan Samsøe & Samsøe merkin uutuuksiin heidän messujen showroomille muiden sisäänostajien kassa. Jälleen sain mahtavan tilaisuuden luoda uusia kontakteja ja päästä enemmän sisälle millaista olla messuilla sisäänostajana.

Sain itseni puhuttua myös mukaan Samsøe & Samsøen järjestämälle illalliselle heidän asiakkailleen. Olin kuulemma enemmän kuin tervetullut, koska yritykseni jossa olen töissä myy kolmanneksi eniten heidän tuotteitaan Suomessa.

Opintomatkan toinen päivä

Olin suunnitellut meneväni Ciff messuille vielä toisena päivänä muutamaksi tunniksi ja näin tein. Selvästi torstai oli kaikista kiireisin päivä kyseiselle messulle, koska tuntui, että kävijämäärä oli puolittunut. Voi olla myös, että juhlinnat olivat menneet myöhäiselle ja ihmisiä ilmaantuisi myöhemmin päivällä lisää.

Kierreltyäni muutaman tunnin messuilla suuntasin Kööpenhaminan keskustaan. En ollut suunnitellut paljon mitään erikoista muuta tekemistä reissulleni kuin messut. Mutta vain kävellen Kööpenhaminan kauniita katuja edestakaisin tuntui inspiroivalta. Ihmiset olivat erittäin tyylikkäitä ja iloisia, oli suurkaupungin tuntua. Illan vietin uusien tuttujen kanssa jotka olin messuilla tavannut. Koska oli Kööpenhaminan muotoviikot käynnissä, oli monessa vaateliikkeessä ja baareissa erilaisia tapahtumia käynnissä. Kävimme yhdessä lanseeraustilaisuudessa, jossa lanseerattiin villa t-paita, jonka on tanskalaiset vangit suunnitelleet yhteistyössä paikallisen taide yliopiston kanssa. 

Opintomatkan kolmas ja viimeinen päivä

Koska halusin saada paljon irti opintomatkastani, olin varannut paluulennon myöhään illalle. Suunnitelmissani oli kierrellä kaupunkia ja nähtävyyksiä, mutta heräsin inhottavaan oloon vatsassani. Ehdin kiertelemään vähän nähtävyyksiä, kunnes vatsakipuni paheni. Lopulta päätin suunnata lentokentälle odottamaan lentoani Helsinkiin. 

Kaikki odotukseni täyttyi

Opintomatka oli yksi parhaista kokemuksistani. Pääsin tutustumaan millaista olisi työskennellä sisäänostaja tai maahantuojana vaateyritykselle. Ja mikä parasta pääsin tutustumaan uusin ihmisiin jotka työskentelevät samalla alalla. Kööpenhamina on todella inspiroiva kaupunki ja suosittelen CIFF ja Raven messuja kaikille alasta kiinnostuneille. Olen ehdottomasti, tulevaisuudessa menossa takasin messuille, toivottavasti työnkuvassa.

Terveisin; Tuuli

Haluatko sinäkin opiskella merkonomiksi muodin painotuksella? Hae mukaan!