Sain oppisopimustyöpaikan! - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Sain oppisopimustyöpaikan!

14.04.2015

Kaupan alasta kiinnostunut Salli tähyää tulevaan

Tapasin tänään ensimmäistä kertaa Sallin - tulevan liiketalouden perustutkinnon opiskelijan. Kaikki alkoi kuitenkin jo tammikuussa.  Salli soitti Edupoliin ja kertoi, että haluaisi päästä opiskelemaan oppisopimuksella merkonomiksi. Työpaikka vain puuttui.

Nyt neljä kuukautta myöhemmin on työpaikka löytynyt. Edupolin asiakaspäällikkö Pirjo Peltonen oli soittanut K-market Selloon. Siellä oli tarve työntekijälle ja kiinnostusta oppisopimukseen. Salli oli yhteydessä K-market Selloon ja sai kutsun työhaastatteluun. Kysyin Niko Nymanilta, tulevalta työpaikkaohjaajalta, miksi hän valitsi Sallin heille? Syy oli Sallin työhaastattelussa tekemä vaikutus.

Salli on juuri täyttänyt 18 vuotta, mutta pyörinyt isän kaupassa jo pienestä asti mukana seuraamassa kaupan arkea. Varsinaisen työnteon hän on aloittanut jo 14-vuotiaana huoltoasemalla iltaisin ja viikonloppuisin. Ylä-asteen päätyttyä hän aloitti lähihoitajan opinnot, mutta ei kokenut niitä omaksi jutukseen. Jo silloin häntä kiinnostivat liiketalouden opinnot.

Salli on osallistunut oppisopimuksen ennakkojaksolle. Salli kertoi: ”Ennakkojaksolla selvennetään nuorille tärkeitä talousasioita sekä kaikkea mitä nuoret haluavat tietää tai mikä askarruttaa. Olemme käyneet läpi muun muassa verotusta, mahdollisia tukiasioita, rahankäyttöä ja vakuutuksia. Tärkeitä olivat myös työelämään ja opiskeluun liittyvä asiat kuten työsopimukset, työntekijän velvoitteet ja oikeudet.”

Kävimme Sallin kanssa tulevia opintoja läpi sekä henkilökohtaista opintosuunnitelmaa. Salli on motivoinut ja pirteä nuori nainen. En yhtään ihmettele, että hän sai työpaikan. Kysyin, pelottaako aikuiskoulutuspuolen opinnot. ”Opiskelu aikuisten maailmassa? Ei pelota, mutta se pelotti pärjääkö koulussa, ymmärtääkö mistä tunnilla puhutaan.” Salli haluaa oppia asiakaspalvelua, koska jokainen haluaa saada hyvää asiakaspalvelua. 

Sallilla on jo jatkosuunnitelmat opintojen jälkeen selvillä. Kaupan ala kiinnostaa ja vaikkapa kauppiaana oleminen tai myymäläpäällikön työt.

Te-toimistolta on tullut myönteinen palkkatukipäätös ja nyt seuraava vaihe on solmia oppisopimus oppisopimustoimiston, opiskelijan ja työpaikan kesken. Niko jo kyseli: Koska aloitetaan?

Mari Siivonen
toimii liiketalouden kouluttajana. Hänellä on vastuullaan 16-55-vuotiaita merkonomiksi opiskelevia oppisopimusopiskelijoita.