Opiskelijana Edupolin kotoutumiskoulutuksessa - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Opiskelijana Edupolin kotoutumiskoulutuksessa

16.06.2016

Kun muutin Suomeen, en osannut suomea ollenkaan. Suomen kielen taitoni alkoi täysin nollasta. Ennen kuin tulin Edupoliin, yritin opiskella suomea itse, mutta se oli vaikeaa. Oli tosi vaikeaa ymmärtää kielioppiasioita, eikä mieheni osannut auttaa minua, koska suomi on hänen äidinkielensä.

Kurssini alkoi 1.9.2014. Olin innoissani kurssista ja opettajasta sekä kaikista uusista ihmisitä, joita tapasin.  Opettajani on Susanne Gerstler. Hän on eloisa ja hauska. Hän kertoi meille, kurssista ja opiskelun yleisistä asioista. Hän kertoi kaiken heti vain suomeksi, mikä oli minulle yllätys. Minä luulin, että ensimmäisenä päivänä opettaja puhuisi suomea ja myös vähän englantia, mutta hän puhui 100 % suomea. Se oli vaikeaa, mutta yritin parhaani, olinhan tullut tälle kurssille oppimaan suomea. Opettaja sanoi, että kahden viikon kuluttua me ymmärrämme jo vähän, mitä hän puhuu.

Minulla on paljon hyviä kavereita ryhmässä. Kaikki ovat kilttejä toisilleen. Tulemme eri maista ja kulttuureista, tämä kaikki on uutta minulle. Jaamme paljon ideoita yhdessä ja autamme toisiamme. Kurssikaverit ovat kuin minun veljiä ja siskoja.

Me opimme paljon asioita kurssilla: peruskeskustelua, numerot, värit, vuodenajat, ammatit, sairaudet ja oireet, ruuat ja juomat jne. Nämä kaikki ovat tärkeitä jokapäiväisessä elämässä. Kielioppiasioitakin opimme: verbejä, genetiiviä, partitiivia, adjektiiveja, aikamuotoja jne. Opimme myös kertomaan miltä meistä tuntuu, miten toimia lääkärissä sekä kertoa sairaudesta ja oireista. Opettaja opettaa meille, miten puhua kohteliaasti, kirjakieltä ja puhekieltä. Tämä on hyödyllistä jokapäiväisessä elämässä, koska kukaan ei normaalisti puhu kirjakieltä joka päivä. Opettaja haluaa meidän pärjäävän hyvin, ja arvostan sitä paljon. Opimme elämisestä Suomessa, kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista ja miten löytää työpaikka. Kaikki oppimamme asiat ovat tärkeitä. Tämä Edupolin kurssi on tosi arvokas.

Olen ylpeä itsestäni, koska olen oppinut niin paljon lyhyessä ajassa. Mielestäni on sen arvoista opiskella kovasti sekä koulussa että kotona. Haluan normaalin elämän ja työn Suomessa, ja se motivoi minua oppimaan suomea. Haluan ymmärtää, mitä uutisissa sanotaan ja mitä ihmiset puhuvat minulle. Suomen valtio on auttanut minua paljon, joten minä haluan myös maksaa veroja takaisin heille. Minä en koskaan unohda, miten paljon Suomi on auttanut minua. Minä yritän parhaani joka päivä ja minä uskon vakaasti, että ”luja tahto vie läpi vaikka harmaan kiven”.

Grace

Grace on muuttanut Thaimaasta Suomeen syksyllä 2013 jolloin hän meni naimiin suomalaisen miehen kanssa. Gracen motto on: Luja tahto vie läpi vaikka harmaan kiven.

sairaudesta kertominen