On asioita, jotka vain tapahtuvat - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

On asioita, jotka vain tapahtuvat

15.06.2016

Ennen Edupolin kotoutumiskoulutusta yritin oppia suomen kieltä itsenäisesti kotona katselemalla videoita ja elokuvia telkkarista sekä kuuntelemalla uutisia. Siitä ei tullut yhtään mitään, opin tosi vähän! Sitten menin kansalaisopiston kurssille Helsingissä. Siellä opin nopeasti, mutta kurssi kesti vain vähän aikaa eikä siellä päästy alkua pidemmälle. Se oli silti iso apu minulle. Sen kurssin ansiosta aloin ymmärtää pieniä asioita televisio-ohjelmista ja uutisista sekä elokuvista. Valitettavasti kurssi oli pian ohi.

Joitakin kuukausia myöhemmin sain kotiin kirjeen TE-toimistosta. Avasin ja luin sen. Kirjeessä luki, että minun kotoutumiskurssi Edupolissa alkaa viikon päästä eli 8. päivä kesäkuuta 2015. Olin äimistynyt ja kiukkuinen. Ajattelin, että ei voi olla totta! Olin odottanut kotoutumiskurssia puolitoista vuotta, eikä kutsua vain kuulunut. Lopulta ostin maaliskuussa liput perheellemme kesäkuista kotimaan vierailua varten, koska olin kyllästynyt odottamiseen. Ja sitten kutsu kurssille tulee ja kurssi alkaa juuri silloin, kun matkan olisi pitänyt olla! On asioita, jotka vain tapahtuvat. No, minun ei auttanut muu kuin vaihtaa Espanja matkan liput. Mutta olin myös iloinen ja ajattelin, että nyt vihdoin pääsen oppimaan suomen kieltä ja se on hienoa!

Edupolin kotoutumiskoulutus alkaa. Kuuntelemme kaikki opettajaa ja heti on shokkialoitus. Me kaikki joudumme puhumaan suomea jo ensimmäisenä päivänä! Jokainen esittelee itsensä esittelykierroksella.

Ensimmäisinä päivinä opettaja auttoi paljon kaikkia. Kirjoitimme nimikyltit pöydillemme, jotta opimme tuntemaan toisiamme. Se oli iso hetki minulle. Ajattelin: ”Minä ja nämä ihmiset olemme yhdeksän kuukautta yhdessä. He ovat ensimmäiset ihmiset, joka minä oikeasti tunnen Suomessa. Voi olla, että heistä tulee minun kavereita Suomesta.”

Minä tykkään Edupolista ja tästä ryhmästä. Opin itse ja yritän auttaa muita. Retkipäivät on hyvä idea, koska silloin tehdään erilaisia asioita. Puhutaan kaikkien kanssa ja vietetään mukavaa aikaa yhdessä.

Minä ajattelen, että maksoin enemmän kuin tuhat euroa niissä lentolipuista, mutta voin sanoa, että se kyllä kannatti!

Jordi
on muuttanut Espanjasta Suomeen, sillä hänellä on suomalainen vaimo ja perhe.