Me kaikki tarvitsemme suomen kieltä - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Me kaikki tarvitsemme suomen kieltä

16.06.2016

Muutin Suomeen noin vuosi sitten. Minun aviomies oli ollut Suomessa töissä jo pitkän ajan, ja lopulta me päätimme tytön kanssa myös muuttaa Suomeen. Olin jo aikaisemmin kuullut tästä intensiivisestä kielen ja yhteiskuntataitojen kurssista maahanmuuttajille. Tiesin, että tarvitsen sitä, koska kerran haluan jäädä Suomeen. Sain kurssipaikan nopeasti, olin jonossa vain noin neljä kuukautta. Etukäteen ajattelin, että tämä kotoutumiskoulutus alkaa varmaan syksyllä, mutta yhtäkkiä tuli kotiin kirje TE-toimistolta, että minun kurssi alkaa viikon päästä!

Olin iloinen mutta myös vähän hermostunut. Pelkäsin vähän, koska olin ollut niin pitkän aikaa kotona lapsen kanssa. Mutta kaikki meni tosi hyvin. Tyttö meni ensimmäistä kertaa päiväkotiin ja minä kouluun. Kun tulin kurssille, ymmärsin jo vähän suomea, mutta en uskaltanut puhua muiden kanssa suomea, vain englantia. Nyt yritän puhua suomea joka puolella ja joka päivä! Minun suomen kielen taitoa on parantunut tosi nopeasti. Olen kuitenkin opiskellut vasta kolme kuukautta.

Meidän ryhmä on onnekas, sillä meillä on mahdollisuus opiskella tosi kivan opettajan kanssa. Opettajamme Susa on hienoa näyttelijä! Nauramme luokassa joka päivä. Olen löytänyt kurssilta myös hyviä kavereita. Meillä on ystävällinen ja yhteen hioutunut ryhmä, ja kaikki opiskelemamme asiat ovat tosi hyödyllisiä. Kaikki ryhmämme opiskelijat ovat iloisia, koska meillä on mahdollisuus oppia suomen kieltä ja asioita Suomen yhteiskunnasta. Me kaikki tarvitsemme sitä, mutta kielitaidon saaminen ei aina ole kovin helppoa.

Kirjoittaja muutti Suomeen noin vuosi sitten Virosta. Hän on ollut Vantaan Edupolin kotoutumiskoulutuksessa kesäkuusta lähtien.

Susanne Gerstler
toimii Edupolissa suomen kielen kouluttajana ja hän ohjaa opiskelijoidensa blogikirjoittamista.