Lääkärit viettävät kotimaassani enemmän aikaa potilaiden kanssa - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Lääkärit viettävät kotimaassani enemmän aikaa potilaiden kanssa

17.05.2016

Olen lääkäri Pakistanista ja muutin Suomeen 1,5 vuotta sitten, koska mieheni asuu Suomessa. Muutin tänne talvella, joka luultavasti ei ollut hyvä aika muuttaa Suomeen. Onneksi sain paikan kotoutumiskoulutuksesta Porvoon Edupolista noin 5 kuukauden kuluttua. 

Ensimmäiset kolme kuukautta Edupolissa olivat todella vaikeaa aikaa minulle. En ymmärtänyt useimpia asioita, mitä opettaja sanoi luokassa. Minun suomen kielen sanavarasto oli hyvin rajallinen. Tiesin vain "hei" ja "kiitos"!

Neljännessä moduulissa meidän piti mennä työharjoitteluun. Koska olen lääkäri, halusin työskennellä sairaalassa tai terveyskeskuksessa. Kouluttajani avulla löysin työharjoittelupaikan Porvoon sairaalasta. 

Koska minulla ei ole lupaa harjoittaa lääkärin ammattia vielä Suomessa, saatoin vain tarkkailla, kuunnella ja lukea potilaiden potilaskertomuksia suomeksi. Olin mukana potilaskierroilla muiden lääkäreiden kanssa ja tapasin potilaita. Sain tietää, miten asiat toimivat suomalaisessa sairaalassa. Huomasin, että kieli, jota sairaalassa käytettiin, ei ollut ns. tavallista suomea, vaan minun piti ymmärtää ammatillista kieltä.

Mielestäni sairaalassa monet asiat ovat erilaisia kuin minun kotimaassa Pakistanissa. Erityisesti hoitotyö ja potilasjärjestelmä on järjestetty hyvin suomalaisessa terveydenhuollossa. Niiden toimivuus helpottaa lääkärien työtä. Samoin lääkärit voivat tehdä Suomessa monia laboratoriotutkimuksia. Kotimaassani Pakistanissa meidän täytyy luottaa potilaan historiaan ja kliiniseen tutkimukseen. Monia laboratoriotestejä ei voi tehdä. Mielestä on hyvä asia, että Pakistanissa lääkärit saavat viettää enemmän aikaa potilaiden kanssa, mutta se ei ole mahdollista Suomessa, koska lääkäreiden täytyy kirjoittaa paljon tietokoneella. Lisäksi kaikkien potilaiden tiedot ovat aina tietokoneella. Lääkärin ei tarvitse keskustella paljon potilaiden kanssa, koska diagnoosit tehdään pitkälti laboratoriotestien ja röntgenkuvien avulla. 

Kaiken kaikkiaan työharjoittelu oli hyvä kokemus. Työkaverit olivat mukavia ja potilaat ystävällisiä. Odotan, että saan tulevaisuudessa työskennellä lääkärinä Suomessa.

Shandana Syed
opiskelee Edupolin kotoutumiskoulutuksessa ja aikaisemmalta koulutukseltaan lääkäri.