Kuukausi Walesissa opetti paljon - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Kuukausi Walesissa opetti paljon

16.06.2016

Mira hyllyttämässäNimeni on Mira Moungla. Olen 19-vuotias ja opiskelen oppisopimuksella merkonomiksi Edupolissa. Töissä olen HOK-Elannon S-Marketissa.

Minua pyydettiin kertomaan kokemuksestani kansainvälisestä työssäoppimisesta. Periaatteessa se on siis sellainen vaihdontyylinen kuukausi.

Elikkä toukokuun 2015 olin töissä Walesissa, Iso-Britanniassa. Se oli ikimuistoinen kuukausi. Joka ikiselle, joka harkitsee ulkomaille lähtöä esimerkiksi vaihtoon tai työharjoitteluun - tee se! Lupaan että et tule katumaan.

Hakuprosessista sen verran, että se oli valitettavasti todella hidasta ja odotus oli aika tuskaa. Koska harjoittelupaikan etsimiseen meni niin pitkään siellä Walesin puolella, niin vasta noin viikko ennen lähtöä oli ihan 100% varmaa, että sinne ollaan menossa. Lentoliput ja majoitus meni aika viimetippaan, mutta niin sitä vain selvittiin siitäkin sotkusta ja lähtö lähestyi huimaa vauhtia. Täytyy sanoa, että jännitys tuli vasta siellä perillä junassa istuessa.

Paikka jonne menin harjoitteluun oli siis Walesissa kaupunki nimeltä Newport. Newport on aivan ihana kaupunki ihan Cardiffin vieressä. Junalla pääsi noin 15 minuutissa Cardiffiin shoppailemaan.

Otin lennon Lontooseen ja Lontoosta parin tunnin junamatka Newporttiin. Pääsin töihin Newportin juuri uusiin ja avarampiin tiloihin siirrettyyn Marks & Spenceriin.

Perille päästyäni minua oli juna-asemalla vastassa Coleg Gwentin koulusta ohjaaja nimeltä Sarah Howells. Hän auttoi pääsemään alkuun ja vei esimerkiksi ensimmäisenä työpäivänä töihin. Sarah auttoi myös hankkimaan bussikortin ja esitteli minulle kaupunkia.

Majoitus oli Newport student villagessa tai lyhyemmältä nimeltään Opal 1. Koska Newport on yliopistokaupunki, oli Opal täynnä myös muita ulkomaalaisia opiskelijoita. Myös kaksi muuta suomalaista!

Opiskelijoilla on omat huoneet joissa on oma vessa ja suihku. Keittiöt ovat yhteisiä ja yleensä noin 4-6 asukasta jakaa yhden suht suurikokoisen keittiön. Opalissa on myös pesutupa ja sosiaaliset tilat joissa on hyvä viettää aikaa ja tutustua muihin. Pakko sanoa että Opal oli koko matkan kohokohta. Tutustuin siellä, niin moneen mahtavaan ihmiseen ympäri maailmaa, joiden kanssa olen yhteyksissä vielä tänäänkin.

Marks & Spencerissä minut otettiin todella hyvin vastaan. Joka ikinen työntekijä oli mukava ja auttoi mielellään. Asiakkaat olivat myös ihan mahtavia. En tavannut kuukauden aikana yhtäkään tylyä tai epäkohteliasta asiakasta. Se oli virkistävää.

Olin siis kolme viikkoa naistenvaatepuolella ja viimeinen viikko oli ruokapuolta. Kerkesin siinä ajassa myös auttaa sisustuspuolella ja kahvilassa.

Asiakaspalveluun keskityttiin paljon enemmän Suomeen verrattuna. Melkein koko ensimmäisen päivän katsoin vain videoita siitä miten asiakkaita palvellaan. Se oli varmaan huomattavin ero. Meillä keskitytään enemmän tehokkuuteen ja nopeuteen, mutta kyllä hyvä asiakaspalvelu on meillekin tärkeätä.

Tietenkin meillä oli muitakin erojakin. Asiat mitä teimme olivat periaatteessa samat. Esimerkiksi aukkoinventointi ja hävikkien kirjaus jne, mutta toimintatavat olivat vähän erilaisia. Samoin esimerkiksi laitteet olivat vähän erilaisia, mutta niiden valikot olivat niin samantyylisiä että osasin käyttää ilman neuvomista.

Ruokapuoli oli muuten aika samanlainen kuin täällä. Tuotteet olivat tietenkin vain erilaisia ja valmisruokia oli tuplasti enemmän kuin meillä. Hedelmä ja vihannesosasto oli vain pienempi kuin meillä ja tietenkin itsepalvelukassoja on jokaisessa kaupassa. Toisin kuin meillä.

Vaatepuolella sain suunnitella vaaterekkejä ja auttaa alennusmyynneissä. Vietin myös aika paljon aikaa sovituskopeilla järjestelemässä sovitettuja vaatteita, viemällä niitä takaisin omille paikoilleen ja ohjaamalla asiakkaita sovituskoppeihin.  

Alun perin suunnitelma oli, että olen kaksi viikkoa vaatteissa ja kaksi ruoassa. Koska teen töitä täällä Suomessa ruoan parissa, olisin halunnut nähdä enemmän eroja suomen työtapoihin ja verrata niitä.

Oli kurjaa jättää Newport ja kaikki ne ihmiset joihin tutustuin. Kuukaudessa se alkoi tuntua jo kodilta. Sain tästä reissusta niin paljon irti. Itsenäistyin, sain älyttömän määrän itseluottamusta ja opin todella paljon asioita niin lyhyessä ajassa.

Mira Moungla
opiskelee oppisopimuksella merkonomiksi Edupolissa ja työskentelee HOK-Elannon S-Marketissa