Kotoutumiskoulutuksessa - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Kotoutumiskoulutuksessa

16.06.2016

Tulin Suomeen vuosi sitten ja olen siitä lähtien yrittänyt oppia suomea. Puhun neljää kieltä ja luulin aina, ettei uuden kielen oppiminen voi olla kovin vaikeaa, mutta suomi ei muistuta mitään osaamaani kieltä! Olin kaksi kuukautta Helsingin yliopiston kielikurssilla ennen kuin pääsin Edupolin kotoutuskoulutukseen. En aloittanut Edupolin koulutusta yhdessä muiden kanssa, koska TE-keskus oli sitä mieltä, ettei minun tarvitse aloittaa alusta. Itse olisin kyllä halunnut aloittaa kurssin ihan alusta!

Kun tulin Edupoliin, en ensin rohjennut puhua suomea, mutta jo yhden viikon jälkeen minusta tuntui, että uskallan yrittää. Moduuli yksi oli puolivälissä, kun tulin kurssille. Ensimmäinen viikko oli tosi vaikea, koska opettaja puhui pelkästään suomea, ja minä olin opiskellut suomea vasta vähän. Vähän ajan päästä helpotti, ja sanoin vaimolleni, että tästä lähtien haluan puhua kotona vain suomea. On tosi vaikeaa vaihtaa kieltä kotona, mutta kurssikin jatkuu edelleen suomeksi. Joka päivä opimme uusia sanoja ja käytämme oppimaamme erilaisissa tilanteissa. Joskus minusta tuntuu, etten edisty yhtään, mutta vähä vähältä puhun paremmin.

Moduuli yksi oli helppo, koska tiesin jo paljon asioita entuudestaan, mutta moduuli kaksi on jo vähän vaikeampi. Ei riitä, että käy vain tunnilla, täytyy opiskella paljon myös kotona, koska opimme päivittäin paljon uusia asioita!

Kurssilla kuuntelemme aamuisin uutisia. Tämä on tosi hyvä harjoitus. Minusta tuntuu, että ymmärrän joka päivä enemmän. Mutta minun pitää harjoitella kirjoittamista, koska teen vielä paljon virheitä. Enkä ymmärrä vielä televisio-ohjelmia, mutta ymmärrän joitain sanoja. Tavoitteeni on yrittää käyttää suomea aina kun se on mahdollista ja kirjoittaa enemmän. Toivon, että opin suomea nopeasti ja löydän työpaikan pian!

Pablo                                                                        
Pablo on kotoisin Brasiliasta, mutta syntynyt Argentiinassa ja asunut suomalaisen vaimonsa kanssa myös Ranskassa. Suomessa Pablo on asunut reilun vuoden. Suomi on hänen mielestään hyvä paikka elää ja perustaa perhe. Pablon motto on: "Tee kovasti töitä ja pidä hauskaa!"

Susanne Gerstler
toimii Edupolissa suomen kielen kouluttajana ja hän ohjaa opiskelijoidensa blogikirjoittamista.