Ammattiin opiskeleminen suomen kielellä - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Ammattiin opiskeleminen suomen kielellä

16.06.2016

Ennen me opiskelimme suomen kieltä, jotta voisimme jatkaa opiskelua ammattikoulussa. Tällä hetkellä opiskelemme hoiva-avustajaksi. Alussa meillä oli vaikeaa, kun opiskelussa tuli uusia vaikeita sanoja. Mutta kun aika kuuluu, me totumme käyttämään ammattisanastoa, jota me kuunnellaan ja opitaan päivittäin sekä opiskellaan itse paljon kotona. Opiskelu helpottuu, kun jaksaa tehdä työtä sen eteen. Koulutuksessa on opettajia, jotka osaavat opettaa maahanmuuttajaopiskelijoita helpommalla, selkeällä kielellä ja huolehtivat opiskelijoista yksilöllisesti.

Opiskelussa me teemme aina ryhmätyötä, joka kehittää opiskelijoita toimimaan ihmisten kanssa työelämää varten. Opiskelussa opiskellaan aikuisten tapaan eli etsitään itse tietoja internetistä, kirjastosta jne., ei vain odoteta opettajilta. Kotitehtäviä tulee aina, jotta aikuiset opiskelijat jatkavat opiskelua itsenäisesti kotona. Opiskeluilmapiiri on hyvä. Kaikki opiskelijat ovat ahkeria. Tunnilla opettajat antavat opiskelijoille mahdollisuuden kysyä ja sanoa mielipiteitä itsenäisesti. Opiskeluun kuuluu teoriaa, käytäntöä, työssäoppimista ja paperitehtäviä. Ammattiin opiskeleminen suomen kielellä on hyvä asia tulevaisuutta ajattelen ja haastavaa meille.

Lopuksi haluaisimme kannustaa heitä, jotka haluaisivat opiskella ammatin suomen kielellä: usko itseesi, muista unelmasi ja kohtaa pelkosi, niin kaikki järjestyy.

Chularat Pieksanthiath, Nithinan Chanwichit ja Chutima Brandt
Kirjoittajat ovat muuttaneet Suomeen Thaimaasta 3–6 vuotta sitten ja opiskelevat Edupolin hoiva-avustajakoulutuksessa.

Virpi Söyrinki
on tulevien hoiva-avustajien suomen kielen kouluttaja ja ohjasi tämän blogitekstin kirjoittamisprosessia.