Edupolille kultaa ja pronssia Taitaja2018-kisoista - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Edupolille kultaa ja pronssia ammattitaidon SM-kisoista

21.05.2018

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2018 kisattiin tänä vuonna Tampereella 14.-17.5. Edupolista oli finaalissa mukana kolme kilpailijaa: Milja-Mariia Lampi,kauneudenhoito, Roni Mankamo, maalaus ja tapetointi ja Kaarle Paananen, talonrakennus, kirvestyöt.

Tiukassa kilpailussa Roni Mankamo kirkasti edellisvuoden pronssisen mitalin kultaiseksi. Taitaja-finaalin ensikertalainen Kaarle Paananen sijoittui hienosti kolmanneksi kirvestöissä saaden pronssia. Myös Milja-Mariia Lampi oli ensimmäistä kertaa finaalissa. Tällä kertaa ei vielä mitalisijaa tullut, mutta hyvää kokemusta tulevaisuutta varten kertyi runsaasti.

     

Kilpailutehtävät haastoivat osaamisen

Kilpailijoiden ja valmentajien kilpailupäivät olivat vaativia, noin kymmen tunnin mittaisia työskentelyrupeamia. Kilpailutehtävät (2–4 tehtävää/päivä) perustuivat kyseisen ammatillisen perustutkinnon valtakunnallisten tutkinnon perusteiden kiitettävään (K3) tasoon. Kilpailutehtävissä huomioitiin Taitaja-kilpailun pakolliset teemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.

Kilpailujärjestelyt Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa olivat toteutettu laadukkaasti. Työskentelytilat olivat väljät ja laadukkailla koneilla ja laitteilla varustettuja. Yleisöllä oli tilaa kulkea ja seurata kilpailu- ja oheisohjelmaa.  Useat näytöslajit ja oheisohjelmat käsittelivät tulevaisuudessa tarvittavia osaamisen alueita, etupäässä koodausta ja robotiikkaa.

Konepajatekniikan näytöskilpailu osana tapahtumaa 

Taitaja2018-kilpailun yhteydessä järjestettiin konepajatekniikan näytöskilpailu, jossa kisattiin robotiikassa. Lajissa kilpailtiin ammattioppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden muodostamissa tiimeissä. Edupolin ja Hämeen ammattikorkeakoulun HAMKin tiimissä kilpailivat Tanja Elg ja Marko Haapala Edupolista sekä Mikael Laiti ja Ales Trtnik HAMKista.

Joukkueiden tehtävänä oli suunnitella robottitarttuja 3D-kappaleiden siirtämiseen sekä suunnitella ja valmistaa kokoonpanotaulu. Tehtäviin sisältyi mallintamista, 3D-tulostusta, perinteisiä konepajatyövaiheita sekä robotin ohjelmointia.

    

Edupolin Taitaja2018-joukkue

Milja-Mariia Lampi, kauneudenhoito, valmentaja Marika Lundahl
Roni Mankamo, maalaus ja tapetointi, valmentaja Tanja Holmberg
Kaarle Paananen, talonrakennus, kirvestyöt, valmentaja Tom Stenvall
Mika Eskola, joukkueenjohtaja

 

Taitaja2018-kisat järjestettiin 14.–17.5.2018 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Nuoret tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailivat ammattitaitokilpailun SM-mitaleista noin 45 eri ammattialalla yli neljänsadan kilpailijan voimin. Osassa kilpailulajeista nähtiin myös kansainvälisiä kilpailijoita sekä lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita näyttämässä osaamistaan.

www.taitaja2018.fi