Edupoli mukana opettajien vuosityöaikakokeilussa - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Edupoli mukana opettajien vuosityöaikakokeilussa

17.01.2018

Kuntatyönantajat ja Opetusalan ammattijärjestö pääsivät 9.1.2018 neuvottelutulokseen perusopetuksen opettajien vuosityöajan kokeilumallista. Yli 2000 ammatillista opettajaa on ollut mukana vuosityöajan kokeilussa jo viime elokuusta lähtien.

Kyseessä on koko opetusalaa ajatellen merkittävä uudistus. Lainsäädännön muutokset ovat luoneet tarpeen järjestelmän kehittämiseen. Myös kokemukset siitä, että opetusvelvollisuuksiin perustuva työaikajärjestelmä ei enää kaikilta osin vastaa opettajien nykyistä työnkuvaa, on muuttanut opettajien suhtautumista.

Opettajan työnkuvan muuttuminen uudistaa työaikoja

Edupolin ammatilliset opettajat ovat olleet viime syksystä lähtien mukana vuosityöaikakokeilussa. Valtakunnallisesti kokeilussa on mukana ainoastaan 8 oppilaitosta. 

Työaikakokeilun tavoitteena on kerätä kokemuksia opettajille paremmin soveltuvasta työajasta, työajan suunnittelusta, toteutuksesta ja seurannasta. Ammatillisen koulutuksen tutkintouudistus sekä reformi muuttavat opettajan työnkuvaa merkittävästi, siksi myös opettajien työaikajärjestelmä on tärkeä sopeuttaa muuttuvaan työskentely-ympäristöön. 

-Ammatillisen koulutuksen muutokset ovat nyt historiallisen merkittäviä. Siksi halusimme lähteä mukaan kokeiluun, sanoo Pentti Suursalmi, Edupolin rehtori ja Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän johtaja.

-Minusta on jo aikakin kokeilla uusia malleja opettajan työssä ja palkkauksessa, sillä opetusvelvollisuustyöaika on kehitetty Ruotsissa noin 150 vuotta sitten, toteaa Jukka Koppana, OAJ:n pääluottamusmies.

Vuosityöajassa huomioidaan kaikki opettajan tekemä työ

Vuosityöaikaan lasketaan oppitunnit, niiden esi- ja jälkityöt, kokoukset, palaverit, tapaamiset, kouluttautumiset ja kaikki opettajalle määrättävät työtehtävät. Opetustyövelvollisuusaikaan perustuvassa sopimuksessa osa näistä töistä jää helposti harmaalle alueelle. 

-Syksyn kokemusten perusteella vuosityöaikakokeilu on sujunut varsin hyvin, vaikka uusien mallien käyttöön ottamisessa on aina myös omat haasteensa. Jos kokeilu ei jostain syystä tunnu toimivan, ei sitä ole pakko jatkaa kolmea lukuvuotta. Kokeilusopimus voidaan irtisanoa aikaisemminkin, huomauttaa Koppana.

Tästä on kysymys vuosityöaikakokeilussa

  • KT Kuntatyönantajat ja OAJ saavuttivat keväällä 2016 neuvottelutuloksen, joka mahdollistaa ammatillisen perusasteen paikalliset työaikakokeilut.
  • Sopimuksen tavoitteena on saada kokemuksia opettajiin paremmin soveltuvasta työajasta, työajan suunnittelusta, toteutuksesta ja seurannasta.
  • Kokeilusopimus perustuu 1500 tunnin vuosityöajalle, ja palkka lasketaan kaikkien työtuntien, ei pelkästään oppituntien mukaan.
  • Osa vuosityöajasta on sitomatonta työaikaa, jossa opettaja voi itse päättää työn tekemisen ajan ja paikan.
  • Vuosityöaikakokeiluun kuuluu kesävapaajakso 8 viikkoa ja talvivapaajakso 4 viikkoa.
  • Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä osallistuu vuosityökokeiluun 1.8.2017 alkaen. Kokeilun kesto on 3 lukuvuotta.
  • Uudistusta tarvitaan, sillä opetusvelvollisuustyöaika on kehitetty Ruotsissa 150 vuotta sitten.