Älä anna syytä suuttumiselle ja tarkkaile ympäristöä - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Älä anna syytä suuttumiselle ja tarkkaile ympäristöä

26.09.2016

Ympärillämme on tapahtunut muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet yleiseen turvallisuudentunteeseen. Ympäristöä aktiivisesti tarkkailemalla on hyvät madollisuudet vaaratilanteiden välttämiseen, summaavat Edupolin turvallisuuskouluttaja Aartiala ja ensiapukouluttaja Lehtovaara. On myös hyvä muistaa, että jokaisella meistä on hätätilanteessa auttamisvelvollisuus.  

-       Suurin osa vaikkapa nakkikioskilla ja taksijonoissa tapahtuvista tappeluista johtuu alun perin hyvinkin pienestä, toiselle osapuolelle sanotusta. Vaikka kuinka olisi oikeassa, ei tieto siitä auta, jos suojatiellä jää auton alle. Samoin ei hirvittävästi lämmitä, jos rautatieasemalla on kävellyt huolimattomuuttaan joukkotappelun keskelle ja saanut pulloniskun päähänsä, toteaa pitkän linjan turvallisuuskouluttaja Teemu Aartiala Edupolista.

-       Suomalainen yhteiskunta on muuttunut epäkohteliaammaksi. Ei kannata antaa toisille syytä suuttua. Aina on hyvä suhteuttaa asioita ja tarkkailla ympäristöä. Katse pois kännykästä ja tilannearvio – ollaanpa astumassa suojatielle tai rautatieasemalle. Kannattaa miettiä, lähteäkö ylittämään vilkasliikenteistä suojatietä vasta hetken päästä tai kiertämään asemarakennusta toista reittiä pitkin, vinkkaa Aartiala.

Vaaratilanteissa, kuten ihmisen terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä uhkatilanteissa, on syytä soittaa hätäkeskukseen.  

-       Jokaisella meillä on auttamisvelvollisuus, jos näemme että jollakulla on hätä. Mikäli tilanne pelottaa, niin soitto hätäkeskukseen on asia mikä kannattaa vähintään tehdä. Välillä tulee onnettomuustilanteita, eivätkä ihmiset uskalla mennä auttamaan, mutta kannattaa ajatella itsensä apua tarvitsevan tilalle. Meistä jokainen varmasti toivoo saavansa apua, silloin kun sitä tarvitsee, pohtii ensiapukouluttaja Johanna Lehtovaara.  

-       Kannattaa mennä tarkistamaan mitä on tapahtunut ja vaikka kysyä uhrilta miten pahasti kävi? Jos puheentuottaminen näyttää olevan vaikeaa tai tapahtumia ei muisteta, niin on syytä soittaa välittömästi hätänumeroon. Esimerkiksi lyömisessä ja maahan kaatumisessa sattuu herkästi vahinkoja, joista on syytä soittaa hätäkeskukseen. Tajuissaan olevaa päänvamman saanutta on varottava liikuttelemasta, mutta tajuton on puolestaan käännettävä kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi.    

-       Hätäensiaputilanteessa ei tarvitse välttämättä apuvälineitä - kädet riittävät. Suuret verenvuodot tyrehdytetään käsin painamalla, tajuttoman kääntäminen kylkiasentoon ja hengitysteiden avaamiseen sekä elvytykseen riittävät kädet, vinkkaa Lehtovaara.                                                   

Turvallisuuskouluttuja Aartiala ja ensiapukouluttaja Lehtovaara ovat samoilla linjoilla, onnettomuustilanteissa kannattaa pysytellä rauhallisena. Maltti onnettomuuspaikalla ja paikalle tulijoiden rauhoittelu on eduksi, jotta tilanne saadaan järjestykseen, apua tarvitsevia pystytään auttamaan ja lisävahingot voidaan minimoida.